Bez dozvola Bosinvest i Market Bull

Bez autora
Mar 17 2010

Komisija za vrijednosne papire Federacije BiH oduzela je dozvolu društvu za upravljanje fondovima (DUF) "Bosinvest" i brokerskoj kući "Market Bull" iz Sarajeva, dok je obustavila dozvolu sarajevskoj brokerskoj kući "Kvantum", te preduzela mjere protiv odgovornih lica u ovim društvima. Ove odluke donesene su nakon sprovedenih redovnih i vanrednih nadzora. U toku nadzora u "Bosinvestu" utvrđeno je da je društvo prekoračilo ovlasti kod upravljanja imovinom investicionog fonda "Bosfin" Sarajevo, te povrijedilo odredbu Zakona o investicijskim fondovima FBiH kojom se fondovima s javnom ponudom zabranjuje da odobravaju zajmove iz imovine fonda. Utvrđeno je da društvo nije postupalo s imovinom Fonda sa povećanom pažnjom i dobrim poslovnim običajima i da nije osiguralo sisteme i mehanizme nadzora koji omogućavaju praćenje svih odluka, naloga i transakcija s imovinom fonda.

Bez dozvola Bosinvest i Market BullKomisija za vrijednosne papire Federacije BiH oduzela je dozvolu društvu za upravljanje fondovima (DUF) "Bosinvest" i brokerskoj kući "Market Bull" iz Sarajeva, dok je obustavila dozvolu sarajevskoj brokerskoj kući "Kvantum", te preduzela mjere protiv odgovornih lica u ovim društvima.

U Komisiji navode da su ove odluke donesene nakon sprovedenih redovnih i vanrednih nadzora. U toku nadzora u "Bosinvestu" utvrđeno je da je društvo prekoračilo ovlasti kod upravljanja imovinom investicionog fonda "Bosfin" Sarajevo, te povrijedilo odredbu Zakona o investicijskim fondovima FBiH kojom se fondovima s javnom ponudom zabranjuje da odobravaju zajmove iz imovine fonda.

"Utvrđeno je da društvo nije postupalo s imovinom Fonda sa povećanom pažnjom i dobrim poslovnim običajima i da nije osiguralo sisteme i mehanizme nadzora koji omogućavaju praćenje svih odluka, naloga i transakcija s imovinom fonda", navodi se u obrazloženju Komisije.

Istovremeno, poslovi upravljanja ovim fondom biće preneseni na drugo DUF, a Nadzorni odbor "Bosfina" dužan je da sazove sjednicu Skupštine fonda na kojoj će ta odluka biti donesena. Do tada Raiffeisen banka kao depozitar "Bosfina" zadužena je da preuzme dokumentaciju fonda i da čuva njegovu imovinu od daljeg raspolaganja.

Komisija navodi da je brokerskoj kući "Market Bull" oduzeta dozvola zbog velikog broja povreda zakona i propisa, a zbog čega mu je prethodno bila obustavljena brokerska dozvola. Određen je i rok od pet godina u kojem ovo društvo ne može zatražiti ponovno izdavanje dozvole. Istovremeno, oduzeta je saglasnost na imenovanje direktoru društva Šukriji Trako, koji je tu dužnost obavljao do 31. januara ove godine, te mu je oduzeta brokersko-dilerska dozvola na tri godine. Na tri mjeseca obustavljena je i brokersko-dilerska dozvola Senadu Dautoviću, koji je 1. februara 2010. imenovan za vršioca dužnosti direktora društva "Market Bull".

Brokerskoj kući "Kvantum" obustavljena je dozvola, jer je utvrđeno da je vrijednost neto kapitala ove brokerske kuće ispod vrijednosti propisanog nivoa, da je davala pozajmice društvu "Kvantum Group" koje nisu vraćane kako je ugovoreno, da je u više navrata obavljala transakcije dionicama koje ukazuju na manipulaciju cijenama i stvaranje privida ponude.

Nadzorom je utvrđena nezakonita transakcija prenosa paketa dionica UTP "Lipa" Travnik sa Rame Hadžajlića na "Kvantum Group", čiji je on jedini vlasnik. U tom poslu plaćanje nije obavljeno preko namjenskog računa brokerske kuće, a prijava prenosa dionica u Registru vrijednosnih papira izvršena je bez provjere ovih podataka. Na osnovu utvrđenih nezakonitosti Komisija je "Kvantumu" obustavila dozvolu za rad na tri mjeseca i oduzela saglasnost na imenovanje Aleksandre Tomić-Ćato za direktoricu.

Jedan od povoda za nadzor, kako se navodi, bilo je podnošenje zahtjeva od strane "Kvantum Groupa" za odobrenje emisije dionica javnom ponudom putem Sarajevske berze. Nakon provjere dokumentacije, utvrđeno je da je osnovni kapital netačno prikazan u iznosu od tri miliona KM. Zbog toga i nedostataka u prospektu za javnu emisiju dionica (nejasni ciljevi investiranja), Komisija je odbila zahjtev za emisiju dionica, a radi zaštite investitora promet dionicama "Kvantum Groupa" je obustavljen.

Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH, kaže da su odluke donesene jednoglasno radi zaštite dioničara investicionog fonda "Bosfin".

"Brokerske kuće 'Market Bull' i 'Kvantum', obje iz sastava grupacije 'Kvantum Group', povezane su s firmama UTP 'Lipa' Travnik i 'Prim' Zenica i vlasništvo je faktički uvezano u jednu grupaciju. U svemu su učestvovali DUF-ovi sa tuđim sredstvima, a znate kada koristite tuđa sredstva onda ste veoma darežljivi i radite na štetu dioničara fonda", kaže Ćelam.

Dodaje da je zbog povezanosti s ovim slučajem pod lupom i DUF "Market Investment Group", koji upravlja fondom "MI Group", a u kojem bi nadzor trebalo da bude okončan sljedeće sedmice.

Dioničari nisu oštećeni

Oduzimanjem dozvole "Bosinvestu" dioničari "Bosfina" neće ni na koji način biti oštećeni, pojašnjava Alma Kadrić, predsjednica Udruženja društava za upravljanje fondovima FBiH.

"Banka depozitar, u ovom slučaju Raiffeisen bank, poput prinudnog upravitelja, preuzima imovinu fonda do odluke Skupštine dioničara kojem DUF-u će fond biti dat na upravljanje. Za to vrijeme dionicama 'Bosfina' može se trgovati, ali ne i dionicama preduzeća iz njegovog portfelja", pojašnjava Kadrić.

Dodaje da je vlasnicima "Bosinvesta", "Zvon Ena holdingu" iz Maribora koji drži 55 posto i Leu Ivanjku koji posjeduje 45 posto, oduzimanjem dozvole investicija završena, jer ostaju bez imovine i provizije od koje svi DUF-ovi inače žive.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik